18.11.2019.

Odabrani najbolji dječji radovi izrađeni od otpada

Izložbom recikliranih radova učenika osnovnih škola Labinštine postavljenoj u Gradskoj knjižnici danas je, a u sklopu projekta „Zelene navike za održivu Labinštinu“, počelo obilježavanje Europskog tjedna smanjena otpada.  Najbolji radovi učenika bit će nagrađeni po kategorijama; umjetnička vrijednost, funkcionalna vrijednost i inovacija, a osim osobnih nagrada – organizatori aktivnosti će nagraditi i škole donacijom recikliranog uredskog papira i edukativnih kutija za recikliranje za svaku učionicu u osnovnim školama.

Kao što je i najavljeno, na izložbi je postavljeno stotinjak radova, od kojih je bilo izrazito teško odabrati najbolje ili najvrijednije radove. Radove možete pogledati u galeriji;

Kreacije od recikliranih materijala potiču djecu na kreativno razmišljanje i snalažljivost, bude maštu da iz obične kutije vide dvorce ili iz plastične boce igračku, te da iz problema nađu rješenje. Neke kreacije mogu biti samo ukrasne, no puno njih budući da je ambalaža namijenjena za konkretnu uporabu (npr. plastične boce) mogu biti dugotrajne i korisne (spremnici, organizatori i slično).

Unatoč teškom izboru, organizatori su odabrali slijedeće radove kao najbolje u svojim kategorijama:

  U sklopu izložbe predstavljeni su  i reciklirani proizvodi od tekstila koje proizvodi Socijalna zadruga Humana Nova te slikovnica „Lola spašava svijet – odvajanje otpada“ koja će biti podijeljena svoj vrtićkoj djeci Labinštine u sklopu radionica koje će biti organizirane kao dio kazališnih predstava za najmlađe.  Autorica teksta slikovnice je Tihana Tarandek Galović: (ton – Tihana Tarandek Galović).  Slikovnica će dobiti i svoje kazališno uprizorenje, veli Tihana Tarandek Galović: (ton – Tihana Tarandek Galović 1). Premijera predstave bit će u srijedu u dječjem vrtiću u Pićnu, a istog dana pogledat će je i djeca Dječjeg vrtića Kockica u Kršanu. Idućeg tjedna s Lolom će se upoznati mališani u centralnom vrtiću Pjerina Verbanac u Labinu i u Raši. Europski tjedan odvajanja otpada obilježava se od 16. do 24. Studenog i to već deset godina. Ove godine u obilježavanje se po prvi put uključio i Grad Labin, kao jedan od ukupno 9087 organizatora aktivnosti diljem cijele Europske unije.  

“Ne bacajte kutije ili plastične boce zanimljivog oblika, gumbe, ostatke vune i tekstila, korišteni papir od poklona, kartonske kutije za jaja i slično. Ne morate gomilati stvari, dovoljno je da imate od svake vrste po jedan primjerak. Svako kreativno popodne polako će prazniti kutiju.” Najbolji radovi učenika bit će nagrađeni po kategorijama; umjetnička vrijednost, funkcionalna vrijednost i inovacija, a osim osobnih nagrada – organizatori aktivnosti će nagraditi i škole donacijom recikliranog uredskog papira i edukativnih kutija za recikliranje za svaku učionicu u osnovnim školama.